Hae
Minulta sinulle

Kadonnutta kehoa etsimässä

Minä kaipaan omaa kehoani ja sen toimintakykyä todella paljon enemmän kuin viime raskauden jälkeen, en sitä, että se näyttäisi hyvältä vaan sitä kun se jälleen toimisi lähes siten kuin ennen on toiminut. En missään nimessä halua tai oleta olevani siinä kunnossa jossa olin kun aloin odottamaan toista lastamme vaan edes lähes semmoinen kuin ensimmäisen raskauden jälkeen. Ensimmäisen raskauden jälkeen kehoni palautui hyvin ja tunsin sen omaksi paljon nopeammin kuin tässä viimeisessä raskaudessa. Viimeisin raskaus oli kaikin puolin haastava sen viimeisen kolmanneksen ajan ja vuodelepo teki tehtävänsä kuten myös leikkaus. Oma peruskunto laski huimasti ja keho meni todella jumiin niin pitkän liikkumattomuuden vuoksi. Huomasin kuinka väsynyt ja kipeä olin ja kaipasin niin kipeästi sitä tunnetta kun keho tuntuisi edes vähän omalta. Kun on liikkunut koko elämänsä ei voi olla huomaamatta sitä valtavaa eroa omaan mieleen ja kehoon kun se pysäytetään. Se oli todella opettavaista ja sain todella tuntea kuinka tärkeää ja merkittävää liikkuminen oli minulle ja yleiselle hyvinvoinnilleni. Tämä on vain vahvistanut tunnetta siitä, että haluan syventää myös opintojani äitiysliikunnan puolelle.

Nyt kun synnytyksestä ja leikkauksesta alkaa olla kuukausia olen päässyt pikkuhiljaa takaisin kevyen liikunnan pariin. Miksi nyt heti kun vauva on niin pieni pitää liikkua? Siksi, että jaksan. Yksinkertainen vastaus ja täyttä totta. Keho toimii paremmin kun sitä liikuttaa, ihminen on luotu liikkumaan ja sitä kautta se voi paremmin. Mikäli liikut sinulle oikean määrän ja tilanteeseen sopivalla tavalla lisäät sillä terveysvaikutuksia ja palaudut nopeammin sekä nukut myös paremmin ja saat mielen hyvinvointia. Aika tärkeitä asioita pienten lasten vanhemmille, eikö?

Ajattelen liikuntaa minulle tärkeänä voimavarana ja samalla todella merkittävänä asiana tulevaisuuden kannalta. Haluan olla mukana lasten elämässä mahdollisimman pitkään ja myös pystyä osallistumaan heidän elämässä niin paljon kuin mahdollista. Sillä ei ole nyt mitään tekemistä suurten saavutusten kanssa tai että haluaisin olla super reipas ja todistella tällä jotain. Kyse on nyt siitä, että todella haluan voida hyvin ja olla onnellinen tuore äiti sekä tuntea oman kehoni sekä tehdä sille hyvää. Usein koetaan ihmisen joka liikkuu olevan muka parempi ihminen kuin joku muu. Olen tuntenut siitä jopa syyllisyyttä puhuessani siitä ja vähätellyt sen tärkeyttä minulle sillä en ole halunnut, että kukaan kuvittelee minun leuhottavan. Siksi halusin ottaa tämän aiheen myös blogissani esille sillä se on osa minua ja sydämen asia. Minusta olisi todella tärkeää saada enemmän tietoa siitä kuinka tärkeää on palautuminen ja liikkuminen myös pienten lasten vanhemmille. Se ei tarkoita sitä, että on itsekäs tai yli reipas jos irrotat hetken vain itsellesi päin vastoin sitä kautta teet itsellesi ja muille hyvää. Tulen varmasti puhumaan aiheesta vielä lisää täällä ja haluan vilpittömästi puhumalla asiasta lisätä tietoisuutta sekä auttaa muita.

Kiitollinen olen kyllä keholleni joka on palautunut useasta haastavasta kolauksesta yllättävän hyvin ja jo nyt voin liikkua sillä monipuolisesti, mutta maltillisesti. Tämä johtuu aivan varmasti siitä, että olen tehnyt keholleni hyvää läpi elämän liikkumalla ja nyt se maksaa minulle sitä takaisin muistuttamalla siitä kuinka se pienin askelin palautuu kohti omaa normaaliani. Pikkuhiljaa rakennan toimintakykyä takaisin kävelemällä, venyttelemällä ja tekemällä hyvin maltillisia lihaskuntoharjoituksia. Jo pienellä määrällä liikuntaa saan paremman olon. Olen huomannut kuinka niskakivut ja turvotus sekä jumissa oleva keho alkaa voimaan paremmin. Aineenvaihdunta paranee ja lihaskunto palautuu. Myös vauvan kanssa voi tehdä mukavia jumppahetkiä jolloin vauvan kanssa saa ihanaa yhteistä aikaa. Vaunulenkit ja vauvan kantorepussa kantaminen on myös mahtavia liikuntamuotoja nyt pienen vauvan kanssa. Lihaskuntoa rakennan keski- ja ylävartalolle kuntosalilla pienillä painoilla tai aivan vain oma kehon painolla sillä se pitää kropan kasassa ja vähentää niska-ja hartiaseudun kiputiloja ja jumeja joita lähes jokaisella pienen vauvan vanhemmalla on vauvan kantelun sekä imetyksen myötä. Lantiopohjalihasten treenaamista teen usein sillä nämä lihakset todella tarvitsevat treeniä synnytyksen jälkeen ja niillä on suuri vaikutus synnytyksestä palautumisen kannalta.

On ihanaa saada taas tuntea endorfiini kehossa liikunnan jälkeen ja huomaan miten suuren eron se on tehnyt yleisvointiini jo näin lyhyessä ajassa. Tästä on hyvä jatkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *